lördag 3 oktober 2009

1700-talsinspirerad maskeraddräkt

Jag ska på maskeradbal på Kalmar slott den 24 oktober. Balen har dräktkrav på en historisk dräkt fram till 1799. Jag har tyvärr inte tid att sy något ordentligt då jag har en massa annat som ska fixas. Jag tänkte dock slänga ihop något som funkar av såndant jag redan har. Som insperationsbild har jag avnänt en målning av Hudson. Den är inte daterad men jag skulle gissa på 1750 vilket verkar stämma med den period då Hudson var verksam. Jag har använt detta porträtt då det är svårt att hitta bilder och bevarade plagg som har olika färg på kjol och klänning och pga tygbrist då har jag ett behov av det.

Jag använder min 1500-tals korsett som jag just benat om med vass. Den har inte rätt midja men ger rätt siluett fram med rak front och om jag puttar upp brösten istället för att trycka ner dem så får jag rätt hylla. Sedan använder jag en underklänning som jag fick på köpet när jag köpte en transparant klänning från Erikshjälpen i Lund. Den är i vit satin och ser riktigt fel ut men den håller ut en del då den har något slags plasttyg i kjolfållen. Sedan använder jag min rumpkudde á la 1890-tals. Helt felaktig underklädsel som dock ger ett hyfsat resultat för profilen.

Jag syr en kjol av ett svagt guldrandigt vitt tyg jag fyndade på operautförsäljningen i Göteborg. Den kommer ha veck som går från mitten och ut till öppningen bak. Egentligen borde jag ha fickslitsar på varje sida men jag vill inte klippa i tyget då jag kanske vill använda det till något annat senare. Jag har dessutom tänkt göra så att jag fäster fållen med säkerhetsnålar i min gröna 1700-talskjol så jag slipper sy upp den. Jag vet inte om det kommer fungera i praktiken dock. Efterson jag inte tänkt behålla kjolen syr jag fast vecken i en bommulsremsa utan att kanta eller fålla överdelen.

Klänningen gör jag i ett svart fyndtyg från operan. Jag använder som mönster till livet, skissen på sida 42 i Janet Arnolds Patterns of Fashion 1660-1860. jag fick boken i födelsedagspresent och är mycket nöjd. Jag ändrar dock framkanten något då jag vill ha större snörningsområde. Jag justerar även axelbanden. Sedan fäster jag kjolendelen, som består av en rektangel. Jag centrerar vecken till bakstycket på livet. Detta för att skapa en mer markerad bak och en slätare front. Jag använder ett mönster från J Arnold, sida 39 till ett par släta armar pga tidsbrist. Jag kommer (förhoppningsvis) att göra Svenska dräkten och där har hovdräkten en liknande ärm som den på Hudsons porträtt.

Jag styvade framdelen med 1 stålskena i en kanal som jag sedan sydde fast längst framkanten och jag snörade sedan genom denna. Detta underlättade snörningen då tyget inte kunde dra sig så mycket. Till bröstlapp sydde jag ihop två tyg med 1 cm kanaler. Jag trodde att jag skulle behöva bena den också men det visade sig att det inte behövdes. Jag behövde inte ens fästa den i korsetten eller klänningen utan det räckte att snöra åt över den.



Här är en bild av den "färdiga" dräkten. Att nåla upp kjolen hade sina problem då folk gärna trampade på den när man dansade och nålarna då lossnade men å andra sidan hade jag möjlighet att nåla upp den lite mer allt eftersom.

Inga kommentarer: